Trädgården

BESÖKSTRÄDGÅRDEN

Norrbys Trädgård är en oas mitt i villasamhället Trollbäcken, Tyresö. Norrbys Trädgård startade 2003 och har utvecklats genom åren till att bli en trädgård i engelsk anda. Här under kan du läsa lite mer om trädgården och dess historia.

Vi vill ha en lugn plats för dig som besökare. En plats för en stunds avkoppling. Du är så välkommen in och njuta och hjälpa oss genom att visa respekt för det arbete vi gör och inte plocka blommor eller lämna skräp. Hundar är välkomna kopplade i trädgården. Det finns vattenskålar i kaféet. Rökfritt såklart! Men som vanligt, prata med personalen om du undrar över något.

Tack så mycket!

Annelie Källberg

Vy över Lindallén

När jag först kom hit 2003 var hela platsen och marken täckt med höga ranka träd, trasiga grenar, en massa sly och annat bråte som under årens lopp lagts på hög. På platsen fanns endast ett litet oisolerat skjul. Platsen hade använts sedan 1950-talet utav Egnahemsrörelsen som förråd och växtförsäljning. Egnahemsrörelsens verksamhet upphörde på platsen på 1990-talet. Det första som gjordes var att göra en plan yta för att få igång försäljningen av de första växterna.  Som en liten anekdot kan jag berätta att min första kund var advokaten Leif Silbersky och hans fru Rita. De köpte supersnygga danskdesignade trädgårdslampor. Jag undrar än idag vad de tänkte om denna helt vansinnigt stökiga plats… Vi drog i alla fall igång där på våren 2004 och började så sakta bygga upp en handelsträdgård.

Skuggången

Varje år förbättrade vi, i och med att folk kom och köpte växter så kunde vi fortsätta bygga fler försäljningsbord och bäddar för växter. Allt här är gjort för hand med egen kraft och vilja.

Krassegången 2016

Så länge jag kan minnas har jag älskat växter, att titta på, att plocka eller bara vara i ett hav av kornvallmo. Min farmor Tora var självhushållande trädgårdsmästare på Gotland, där jag spenderade barndomens somrar. Hon hade en liten plats här på jorden, ett bit mark uppe på kalkstensberget, som hon förvaltade väl. Här odlade hon sina grönsaker, frukt och bär. Allt togs omhand, det saftades och syltades, syrades och picklades. Glasburkarna stod i rad på hyllorna där nere i den fuktiga och kyliga jordkällaren. Minnet är att jag mest kände obehag inför alla de harkrankar och gråsuggor som kilade över det kalla golvet. Idag hade jag gladeligen gått ner barfota och botaniserat! Att se tillbaka i livets backspegel gör att mitt livsval känns så självklart. Nu är det ju inte så att jag odlar i den bemärkelsen som farmor gjorde. Men jag känner ändå arvet. En strävan efter enkelhet. ”simplicity is the ultimate sophistication” skall Leonard da Vinci ha uttryckt sig, fast på italienska förmodar jag. Är ett motto jag ständigt återkommer till.

Att få skapa en plats för eget nöjes skull och dela med mig av nöjet till andra.

Hortensior i kafégång

Sedan 2013 har jag tillsammans med andra skapat en ny trädgård, en besöksträdgård fylld med perenna växter. Växter jag älskar och som jag tidigare bara sålde har nu fått blomma ut tillsammans i olika rabatter.

Stora perennrabatten

2018 har det tillkommit nya trädgårdsrum som skall fyllas med gröna behag, örtagården, den La Louve inspirerade rabatten en ny entré mot Vendelsövägen skall öppnas så fortsättning följer…

 

 

Share This: