Vendelsövägen 50 Tyresö
10.00 - 16.00
Kontantfritt

Slowflowers – allt har sin tid allt har sin gång

Slowflowers – allt har sin tid allt har sin gång

De gamla damerna samlades utanför ingången. På ett hopfällbart campingbord låg de små, lätt bundna buketterna i små rader. Inte många. De av sommaren blomstrande tingen sida vid sida. Det var sensommar och lördag. Atterdags Supermarket hade precis öppnat och parkeringsplatsen fylldes sakta på av bilar. VW-Bubblor, SAAB:ar, en och annan Opel. Morgonsolen hade ännu inte nått över trädens kronor som bildade allé mot Söderväg. I sina enkla kjolar med blus och grånande hår sålde de, sina på morgonen, plockade blommor. Ringblomma, luktärt, lejongap, brandlilja, det som sensommarens trädgård där hemma hade att erbjuda.

Älskar det där minnet. Tyvärr så har jag ingen bild på blomsterdamerna. Idag hade man halat upp sin i-phone och knäpp av en rad bilder, men då… Min egna tankar går i samma riktning. Under en längre tid har jag funderat över trädgårdens funktion, i vilken riktning som trädgården kan utvecklas. Att förena nöje med nytta. Att leva efter säsong när vi pratar om snittblommor. Vår-sommar-höst är ju inget problem men vintern är ju en rejäl utmaning!

Att om vintern se det vackra som naturen ger oss. Nakna knoppar hos hasseln, skruvade grenar, fröställningar… Eller så har jag varit framgångsrik i mitt eternell-odlande under sommaren som gick och har massor med torkade blommor, perenner och frökapslar och annat smått och gått hängande i taket i väntan på att arrangeras.

Bild från Shutterstock

I år har jag köpt hem fröpåsar med eterneller och lite annat som ger torkad fägring. Sedan har jag dissekerat perennodlarnas listor i jakt på fina perenner, dels för färska snitt, men även för torkning.

Bild från Denver Botanic Garden

Limonium – Risp, Gypsophila – Brudslöja, Achillea – Röllika, Anaphalis – Ulleternell, Echinops – Blå Bolltistel… Listan kan bli ganska lång.

I sommar drar jag igång!

Tips: Följ @hannawendelbo och @enannanslagstradgard på instagram  #slowflowerssweden #blomsteruppropet