Saffranbrioche med licor 43

brioshesaffranblogg

Som liten var jag galen i sötsaker. På den tiden åt vi bara hembakat och drack saft vid speciella tillfällen, som födelsedagar och andra högtider. Min bästis mamma arbetade på konditori och jag var i heaven (!) varje gång vi gick dit, dels för att vi alltid fick gå in i bageriet bakom butiken och snaska på lite godsaker och dels för vi alltid lämnade stället med en vit liten påse i handen med färdkost. Är fortfarande svag för mjuka kakor med frukt i, men nu har jag bakat en söt brioche med saffran och licor 43! Brioche är egentligen ett franskt frukostbröd med kraftig smörsmak, vilket man förstår när man väl bakar det.  Det viktigaste är att göra degen smidig genom att bearbeta, knåda degen, innan man tillsätter rumstempererat smör. Här behövs det en maskin! Inget en nutidsmänniska gör förhand idag, kanske… Degen skall jäsa länge i små formar som kallas på franska petites brioches parisiennes. Let’s go!

Börja med att tärna upp 250 g smör i små kuber. Låt de ligga på ett fat medans du gör resten av degen.

2 pkt saffran (1 g), 1 1/2 msk licor 43 blandas och låt stå i 5 minuter

Smula jästen 25 g i skålen därefter tillsätter du 4 ägg och saffranet. Låt jästen lösa sig försiktigt på låg fart.

Tillsätt 1 dl socker, 1/2 tsk salt och 6 1/2 dl vetemjöl.

Nu kör vi på blandaren och tillsätter smöret, lite i taget så att det hinner blanda sig ordentligt med degen innan nästa klick kommer i.

Arbeta därefter degen blank och  smidig i ungefär 10 minuter. Inför jäsningen sätter du på en bit plastfolie över degskålen. Låt jäsa i 1 timme.

Forma runda bullar och lägg i muffinsformar cirka 20 st. Låt jäsa i ytterligare 1 timme.

Ugn 200 grader i 10-15 minuter. Låt bullarna svalna lite innan du penslar med smält smör doppa i strösocker.

Voila!

Bonne chance!

/Annelie

 

 

Share This: