Vendelsövägen 50 Tyresö
10.00 - 16.00
Kontantfritt

Icke våld – Ahimsa

Icke våld – Ahimsa

Att inte skada sig själv eller andra i ord, tanke eller handling.

De senaste två veckorna har jag och mina medarbetare varit utsatta för våld. Inte direkt fysisk våld mot person utan mer psykiskt och materiell våld. Inbrott och skadegörelse. Jag försöker förstå men kan inte riktigt förstå den ilskan som ligger bakom. Vi säljer ju bara lite kaffe och bakverk… Ibland så kan man inte riktigt förstå. Vad jag dock förstår är att någon vill mig/oss illa eftersom beteendet upprepar sig, att slå sönder för att verksamheten inte skall fungera. Någon eller några vill inte att vi skall finnas. Men det är inte så lätt som dessa personer kan tyckas tro. För mig är det bara materiella ting. Allt går att ersätta. Allt i livet kommer och går. Tycker man illa om någon/något är det en själv man först måste behandla. Behandla sina egna tankar/egot. Att fråga dig själv om dina tankar skadar ditt sinne? Allt du gör mot andra kommer du att förr eller senare att få sona för. För så är livets cirkel.

I begynnelsen av mitt trädgårdsliv så ville jag bara vara med mig själv. Trädgården var min önskan att få vara ifred i mitt skapande. Efter alla dessa år med Norrbys så har jag insett att en del av trädgårdsglädjen är att få dela den med andra. Visst det stökas ner och det är ett evigt städande och irritationen ligger väldigt nära tillhands, men jag måste alltid fråga mig: – Är det värt det? Ibland tappar jag sugen, men visst det gör alla. Ur tvivlet så blir det någonting, till slut. Jag dras alltid till att utveckla och skapa i trädgården, går igång på nya växter, nya lösningar och att alltid försöka förbättra. Det är mitt liv.

Eftersom jag var och fortfarande är växtintresserad så trodde jag i min enfald att alla andra också var det. Men genom åren så insåg jag att nej så är inte fallet. Det fanns en rädsla i ”try and error”. Att våga prova något nytt obeprövat och att faktiskt ibland misslyckas! Svensken är inte så crazy i sitt trädgårdsliv. Vilket är lätt att förstå i detta klimat och med ingen trädgårdskultur att falla tillbaka på i genbanken. Men fika det kan vi! Det har vi gjort sedan långt tillbaka. Kafferep, fikastund, jag har till och med gjort en utställning på Rum och Trädgårdsmässan i Kista förr ett bra antal år sedan, som hette Kaffestund i Brissund. Min egna minnen från farmors trädgård och eftermiddagsfikat med hembakat blev en utställning i entréhallen.

Låt oss fortsätta njuta av livet och nuet, en massa go’fika och ta hand om varandra

Namaste

Annelie