En bit av England

 

 

Quinta do Palheiro Ferreiro

Bussen tar oss upp högt över Funchal. Slingriga vägar med 180 graders kurvor och branta stup utan staket. Den gamla Volvo bussen har kämpat hårt i många år vilket hörs när chauffören kämpar med att få in tvåans växel. Alltid lika kul att få åka med de lokala människorna som kliver av där i kröken högt uppe bergen. Sitter och funderar, hur de lever sina liv där på bergssluttningarna…

Bussen bromsar in häftigt och chauffören ropar med huvudet vridet åt vårat håll där längst bak i bussen att här är jardimen dags att kliva av!

Långa gatan

Vi träder in genom en jättelik järngrind och kliver in på Engelska landsbygden. Lämnar bakom oss Madeira och skådar över the green hills of England. Trädgårdens första ägare var en förmögen greve vid namn Carvahal, vilken älskade det engelska landskapet och lät plantera in skogspartier och vilda ängar 1804. 1885 köptes Quintan av den engelska vinhandlaren John Blandy och har sedan dess varit i samma släkts ägo.

Sjunkna trädgården. Dammen omges av höga cypresser i varje hörn och omgärdas av formklippta buskar.

Kapellet i barockstil

Parken är fylld med stora buskar och träd av kamelior! Det finns en alldeles egen gång vid namn kameliapromenaden? Jag blev alldeles  lycklig av att gå under alla dessa vita, rosa och röda skyar av kameliablommor??

En tvåfärgad skönhet.

Jag hade några större exemplar av kamelior i butiken i våras. En rubinröd enkelblommande blev kvar efter vårförsäljningen och den har stått inne i GreenRoom hela säsongen och mått som en prinsessa den är ? Innan jag tog ledigt så planterade jag om den i en större kruka och nästa år kommer den att bli en drottning!

Olika exotiska växter togs hit av Mildred Blandy från Kina, Japan och från hennes hemland Sydafrika.

Allt är inramat och det är många av samma art planterat ihop vilket ger trädgården ett sammanhållet lugn. Minimera gruppera och strukturera är alltid bra att ha i åtanke när man skall anlägga en trädgård, stor som liten.

Damens trädgård – Figurklippta buskar.

Vi går Kameliapromenaden tillbaka upp mot de stora järngrindarna och lämnar en bit av England bakom oss. Den gula Volvo bussen tar oss tillbaka till Funchals centrum.

Sköt om dig och varandra ?

/Annelie

Share This: